Vilken kamera använder du?
Jag uppdaterar ständigt min utrustning och använder alltid professionell utrustning. Jag är dessutom alltid utrustad med dubbla utrustningar om olyckan skulle vara framme vid exempelvis bröllopsfotografering.

På vilka material levereras bilderna?
Välj själv! Jag erbjuder bildleverans på CD/DVD/USB, Fine Art papper utskrifter eller coffee table bok. Jag förespråkar vackra förstoringar att beskåda var dag. Ett trist opersonligt album sätts lätt in i bokhyllan, samlar damm och glöms bort. Varför inte beställa en personlig coffee table book (fotobok) att ha liggandes framme på soffbordet eller att ge bort som present?
Att få bilderna levererade på CD/DVD/USB är smidigt för dig som kund. Du slipper då att kontakta mig så fort du vill ha dubbla utskrifter, förstoringar eller att vara begränsad till ett visst format. Det digitala formatet innebär inte att mindre arbete har lagts ned på bilderna än vad som skulle gälla vid leverans på annat material, bilderna går igenom exakt samma procedur.

Får vi även bildrättigheterna till fotografierna när vi köper dem på CD skiva?
Copyright och Bildrättigheter är ett hav av olika regler. Standard är att ni som köpare inte får göra någonting alls med bilderna utan upphovsägarens (mitt) tillstånd. Skulle jag istället sälja alla mina bildrättigheter till er får ni göra vad som helst med bilderna tex; manipulera (= redigera, göra om) dem i bildbehandlingprogram, sälja dem vidare, publicera var som helst utan mitt tillstånd (vilket kan resultera till att min konst/foton hamnar på ställen som jag inte önskar eller kan stå för) med mera. Som ni märker så är detta inte hållbart för mig då detta är mitt yrke och levebröd.
Då jag leverera bilder på CD/DVD har jag istället formulerat ett eget kontrakt.
Jag tillåter, endast för privat bruk, obegränsat antal utskrifter, förstoringar, vilket format ni önskar, var och hur ni vill. Ni får gärna publicera bilder i tidning, bröllopshemsida eller sociala medier men med mitt namn väl synligt under och godkännande.

Varför ska man boka en speciell fotograf när min kompis har en bra digitalkamera?
Kom ihåg, det största arbetet görs av fotografen, kameran är endast vårt verktyg. Professionella verktyg (kamera och objektiv) tillsammans med en erfaren fotograf som är teknisk kunnig och har ett kreativt och tränat öga resulterar till fantastiska bilder.
En kompis eller familjemedlem som annars är mycket en duktig amatörfotograf saknar helt enkelt erfarenheten som en professionell fotograf har. Dessutom saknar denna säkerligen dubbla och professionell utrustning för att kunna leverera högkvalitativa bilder i exempelvis riktigt stora format. Så varför lita på turen i stället för att direkt anlita en fotograf som man vet levererar bilder av hög kvalité i den stil ni tycker om?

Vad är det som kostar?
Det vanligaste missförståndet är att många tror att fotografen har arbetat färdigt när fotograferingen tagit slut. Ett fotouppdrag tar betydligt längre tid än så då själva efterarbetet så som sortering och bearbetning av varje enskild bild inte kan påbörjas förrän fotograferingen är slutförd. En annan del av det kunden betalar går till att underhålla och investera i professionell utrustning. Även att fotografen håller extremt hög kvalitet och har en unik och personlig stil. Till andra kostnader hör även försäkringar, materialkostnader, skatter och avgifter.

Visar du mina bilder för andra?
Jag använder eller visar aldrig bilder i min portfolio/hemsida utan att ha fått tillstånd av dem som har fotograferats.

Bröllopsrelaterat

Ska vi skriva kontrakt med dig?
Ja! Er bokningsavgift är ett bevis på att jag håller tiden för er och inte dubbelbokar. I samband medföljer ett kontrakt i form av bokningsbekräftelse på det vi har kommit överens om. Detta är även en säkerhet för mig.

Hur många bilder får vi?
Jag levererar i snitt ca 50-80st bilder i timmen beroende på väder och vind.

Jag vet inte hur man poserar och känner mig ofta obekväm framför kameran?
Lugn, jag hälper er! Jag kommer att hjälpa er och visa hur ni ska stå, hålla händer, armar och ben, luta huvudet etc. Det bilder ni ser på hemsidan är arrangerade av mig, förutom några få spontana. Det flesta par, familjer, barn du ser här på min hemsida har känt sig lika osäkra inför fotograferingen som du. Hemligheten ligger i att lära känna varandra lite innan för att skapa en trygg relation.

Vad händer om det regnar?
B-plan vid regn brukar diskuteras i samband med er bokning. Vid mycket regn förbehåller jag mig, på grund av risken för skador på utrustningen, rätten att neka till fotografering utomhus och annat alternativ till fotograferingsplats undersökas.

Besöker du platsen i förväg?
Jag besöker alltid platsen i förväg, antingen samma dag eller någon dag innan för att hitta det bästa möjliga bakgrunder/vyer. Samtidigt får jag en massa inspiration och är väl förberedd vid fotograferingstillfället.

Kan vi fotografera på olika platser?
Ett par olika platser brukar räcka för att materialet ska bli stort och varierat. Glöm inte att även räkna in tiden för transport mellan platserna.

Krävs det mycket lampor och teknik?
Nej, jag tar alltid mina bilder i naturligt ljus utomhus. Undantag porträttfotografering inomhus.

Stör du mycket, under en vigsel?
Jag arbetar så tyst och diskret som möjligt och använder aldrig blixt.

Ska man verkligen behöva lägga så här mycket pengar på en bröllopsfotograf?
Att gifta sig kostar en hel del, mer för vissa och mindre för andra. Men vad som är värt att ägna en tanke åt när ni gör er budget är vad ni faktiskt har kvar och ”användning” för efter ert bröllop. En livskamrat, en ring, härliga minnen och era bröllopsfotografier. Även om ni delar ut engångskameror och ber en vän att fotografera så får ni ändå inte en enda bild som kan mäta sig med professionell bröllopsfotograf. Dessutom slipper era gäster ta på sig ansvaret för att ta bra bilder och kan njuta av dagen liksom ni. En bröllopsfotograf är dessutom utrustad med dubbla utrustningar för oförsedda händelser, tekniken kan krångla när man minst anar och era bröllopsbilder går inte att ta om.
Det finns bara en dag att ta de bilder ni skall använda som tackkort, sätta in i tidningen, hänga på väggen, sätta in i fotoalbum. Till skillnad från de flesta andra fotografier ni tar och har kommer de här faktiskt att tittas på, för lång tid framöver. Vågar man och har man råd att chansa på något annat än en riktig bröllopsfotograf?